Att tävla

Att tävla

Information för Varbergs konståkningsklubbs tävlingsåkare

Tävlingsinformation
Varbergs konståkningsklubb tillhör Göteborgs konståkningsförbund och därmed erbjuder vi i huvudsak tävlingar som erbjuds i detta distrikt. För att få tävla ska åkaren ha genomgått tävlingstest. I vår klubb har vi för närvarande åkare som nått nivån för att tävla i system 1 respektive system 2-tävlingar. Det finns även A-tävlingar när man nått lite högre nivå. För mer information om de olika tävlingsklasserna, se fliken Tävlingsform. Den tävlande genomför program som bedöms av domare. Ett programs längd och innehåll beror på vilken kunskapsnivå som åkaren har uppnått. Klubbens tränare gör ett program och hjälper tävlingsåkare att träna in programmet. Tala med din gruppansvariga tränare om program och musik.

Program
Samtliga åkare som klarat tävlingstest erbjuds en möjlighet att få köpa ett program oavsett om man vill tävla eller ej. Priset för ett tävlingsprogram varierar beroende på nivå och längd på programmet. 

Man behåller i regel samma program i 2 år. Ibland kan det behövas en förlängning av programmet om åkaren byter tävlingsklass under denna 2-års-period.

Tävlingslicens
För att få tävla behöver man en tävlingslicens. Denna ordnas av tävlingskommittén när en åkare bestämmer sig för att hen vill börja tävla. Tävlingslicens behövs även för åkare som enbart vill tävla i synkrodiciplinen. 

Kostnad för tävlingslicens betalas av åkaren.

Tävlingsavgift
Varbergs konståkningsklubb betalar in anmälningsavgift för alla föreningens anmälda åkare till arrangerande klubb. Anmäld åkare faktureras nästkommande månad. Avgiften som klubben tar ut täcker både tävlingsavgift till arrangören samt kostnader för medföljande tränare.

Även åkare som tävlar i synkro betalar tävlingsavgift. När man anmäler sig för att ingå i ett synkrolag förbinder man sig att tävla med laget.

USB-minne för programmusik
Kansliet kan hjälpa er med ett usb-minne om ni i god tid innan tävlingen ber om hjälp. För USB-minnet betalas en avgift motsvarande inköpspriset. Alternativt köper ni ett eget USB-minne och lämnar in det i oöppnad förpackning på kansliet så laddar vi upp musiken åt er kostnadsfritt. USB-minnet fungerar endast som reservmedium och används endast om arrangören får problem med den digitala versionen som vi laddat upp i förväg.

Anmälan, avanmälan och annan information rörande tävling

Anmälan
Anmälan till tävling görs via spond av förmyndare. Tävlingskommittén lägger ut information i spond när anmälan öppnats. Ju tidigare man anmäler sig desto större chans har man att få en startplats om det är många anmälda. Det går att ändra anmälan så länge inte sista anmälningsdag har passerats.

Avanmälan vid sjukdom eller annat förhinder
Om en åkare av något skäl inte kan tävla återbetalas halva anmälningsavgiften om åkaren avanmäler sig innan den slutgiltiga startlistan fastställts, vilket brukar ske torsdagen innan tävlingshelgen.  Ingen återbetalning sker efter fastställande av startordning, vilket kan ske tidigare vid system 1-tävlingar. Det är åkarens ansvar att se till att avanmälan kommer in i tid till arrangerande klubb. För hjälp med avanmälan kontakta vår tävlingsansvarige på kansliet.

Smakprov från tävlingar och uppvisningar

Packlista för tävling

  • Skridskor, skydd, handduk & extra snören
  • Klänning, strumpbyxor, vantar och jacka 
  • Usb-minne med programmusik
  • Träningskläder, joggingskor, hopprep, vattenflaska & skavsårsplåster
  • Håruppsättningsgrejer, hårspray & eventuellt smink

Medföljande tränare
Vid tävling ska som regel en av klubbens tränare följa med. Då flera av våra medföljande tränare saknar körkort förbinder man sig vid anmälan att se till att tränaren får skjuts till och från tävlingen. Det är den åkare som startar först på tävlingsdagen som skjutsar tränaren till tävlingen och den som tävlar sist skjutsar hem tränaren. Kontaktuppgifter till berörd tränare får man via spond i samband med att ni får information om slutgiltig startordning.

Information om startlistor
När deltagarlista och preliminärt tidschema fastställts av arrangören kommer ni att få  länkar till dessa via spond. I regel fastställs startlistan så sent som 2 dagar innan tävlingshelgen. Det preliminära schemat får man oftast cirka 2 veckor innan tävlingshelgen. Observera att man får en tid för sin uppvärmningsgrupp och en tid för sitt enskilda program.

Tävlingsdagen
Hår och eventuell sminkning görs hemma. Man skall vara på plats i ishallen minst 1 timme innan uppvärmningstiden på isen. Under denna tid har man uppvärmning på mark och tid för att byta om och snöra skridskor. Kom till tävlingen i träningskläder och gymnastikskor. Medtag gärna hopprep. Medtag även ett usb-minne med er programmusik som är uppmärkt med namn, klubb och tävlingsklass.

Om åkaren önskar få sin bild publicerad på Varbergs konståkningsklubbs sociala medier ber ni tränaren fota åkaren i kiss-and-cry-hörnan. Kiss-and-cry är den plats vid sidan av isen där åkaren får sitt pris efter avslutat program. Diplom delas oftast ut till hela tävlingsklassen när samtliga åkare i gruppen är klara. 

För frågor om tävlingar vänd dig till gruppansvarig tränare eller vår tävlingsansvarige kanslist via tavling@varbergskk.se 

Mer info om att tävla i konståkning finns även på Svensk Konståknings hemsida: www.skatesweden.se/tavla/att-tavla

Du hittar mer information på Svensk Konståknings hemsida.